onsdag 24 juni 2009

USA på Shanghai World EXPO?

Idag skriver tidningarna att en ny sponsor - Cargill - för den amerikanska paviljongen anmält sig. Man har nu kommit upp i drygt 30 av de 61 milj USD som behövs. Samtidigt närmar sig deadliné för att hinna bygga en paviljong. Hjälpsamma händer har redan skaffat en tomt och ritat en paviljong, men utan pengar kommer man inte så långt.

USA har en lag som förhindrar staten från att ge statligt stöd till världsutställningar. Att det skall vara så svårt att få ihop pengarna på privat väg är svårt att förstå för en utomstående. I USA är ju mycket av verksamheten i övrigt privatfinansierad.

USA deltog inte i förra världsutställningen i Zaragoza. Elaka tungor sade att det var för att Spanien dragit sig ur Irak. Så blir det lätt, och om inte USA deltar i Shanghai finns många på kö som vill förklara det med att de bilaterala relationerna är dåliga. Jag tror dock inte att administrationen kan göra mer än de gjort, nämligen att välkomna ett deltagande.

Skulle det till slut inte gå blir det en tom yta mitt på centrala EXPO. Den blir i sig ett monument för att USA inte är världens centrum längre.

Inga kommentarer: