onsdag 17 juni 2009

Volvo + Geely = sant?

Svenska tidningar som DI anger att Geely tänker köpa Volvo Cars. Källan är Shanghai Daily. I Shanghai Daily står mycket riktigt en artikel där man hänvisar till kinesisk ekonomisk press, dock utan att ange någon specifik källa.

Vi kollar och Geely förnekar. Så långt är ordningen återupprättad. Frågan är dock vad som ligger bakom de envisa rykten. Kanske vill man testa om Jöran Hägglund tänker ändra sitt kategoriska uttalande mot kinesiska köpare.

Kinesiska investerare har gått på en del minor. Man ville köpa en stor del i den australiska järnmalmsproducenten Rio Tinto, som var i svårigheter. Stor politisk diskussion i Australien. Firman valde sen att gå ihop med kollegan BHP. Kineserna som är världens största järnmalmsimportör blir förståss sura och talar om att man kanske inte godkänner fusionen som skapar en monopolliknande situation. Vi är vana vid att EU kan sätta stopp för fusioner ute i världen, men Kina? Det skulle öppna en helt ny spelplan.

Utländska förvärv leder ofta till negativa reaktioner. Antalet förlorare är större än antalet vinnare. Jag tror GMs köp av SAAB var ett av de få undantagen. Alla jublade. Sällan har vi sett ett utländskt företag som sänkt så många miljoner för att göra ett svenskt företag lönsamt. Vi räknar liksom inte med att ett kineiskt företag skall acceptera att år efter år förlora pengar.

1 kommentar:

Anonym sa...

Var det inte ett dekret från partiledningen redan för 5 år sedan om att Kinesiska biltillverkare måste ut och ta sin beskärda del av världsmarknaden.
En skymf att bara koreaner och nu malaysier klarar detta.
Volvo vore ett steg i rätt riktning för dem...