fredag 12 juni 2009

Suzhou

Jag var i Suzhou idag, en timmas resa från Shanghai om man åker tåg. Åker man bil kan det ta tre timmar.

Mitt första besök i Suzhou var 1981 på ett studiebesök. Vi såg ett halvdussin fabriker för konsthantverk. Det var sidenbroderande fabriker, porslinstillverkning, cloisonnéproduktion, målning av små glasflaskor på insidan och slipande av jadesmycken. Det verkade finnas hur mycket som helst.

Det finns ett historiskt centrum med vackra trädgårdar men dit kommer man sällan för det är bökigt med trafiken. Skall man från den ena stora industriparken SIP till den andra, SND, på andra sidan stan så åker man runt och ser bara industriparklandskap. Det är dock inte så lilla för Suzhou har nog de mest välskötta industriparkerna i landet. SIP startades med pengar från Singapore och det var ett lyckokast för Suzhou. Singaporianerna har sett till att faciliteterna håller en hög klass. Jag vet inte ett industriområde i hela världen som är särskilt trevligt (åk ut till Högdalens industriområde för att se ett skräckexempel!), men i Suzhou är det iallfall rent och snyggt, klippta gräsmattor och tuktade häckar överallt.

Mitt uppdrag från stadens vice borgmästare blev att hitta en svensk vänort. Det är närmast skandal att vi inte har någon kontaktyta stad-till-stad med en så framstående stad i Kina.

Inga kommentarer: