måndag 29 juni 2009

En ungdomlig stad

Återkommen till Shanghai efter en vecka i Sverige slås jag av hur många unga utländska familjer som bor här. I Shanghai Daily berättar den franske generalkonsuln att det finns 10 000 fransmän i Shanghai och att medelåldern är 28 år. Eftersom det knappast finns några europeiska pensionärer i Shanghai innebär det att kolonin är rätt jämnt spridd 0-60 år. Tar man bort en stor grupp företagsledare och experter som förmodligen alla är 40+ så blir det en stor grupp unga par med barn. Unga fransmän har ju nu i många år utvandrat i stora mängder till England och USA.

För oss som längtar till provencalska vingårdar är det en svårförklarad trend. Uppenbarligen är löneläget rätt dåligt i Frankrike och man har dessutom förlorat lite av tilltron till sig själv. Nya affärskedjor växer upp med billig snabbmat i det land som förut var en gastronomisk förebild.

Jag tror dock ine att fransmännen möts av särskilt stort intresse för det franska språket eller kulturen här. Ribban ligger för högt. Däremot får man ofta bevis för att intresset för språk är stort. En portugisisk bekant i Macau jobbar med att skicka portugisiska språklärare till Kina. Efterfrågan är enorm! Ingen av studenterna verkade särskild intresserad av Portugal, men den nya jättemarknaden Brasilien är på många kinesers tunga.

Inga kommentarer: