tisdag 2 december 2008

Gift i maten

Idag hade mitt husorgan Shanghai Daily en rapport om att antalet skadade i melaminskandalen inte var 50 000 utan 250 000. Det gäller barn som ätit mjölkersättning som haft iblandning av melamin (för att testerna skulle visa högre proteininnehåll). Man skrev nu att 6 spädbarn dött och att tusentals vårdades på sjukhus för njurskador. De gäller tydligen framför allt spädbarn upp till 3-4 månader som inte haft annan föda eller vätskeintag än mjölkersättning.

En kinesiska med eget spädbarn sade till mig att man inte var så drabbad i Shanghai eftersom 90% av föräldrarna här använder importerad mjölkersättning. Man litar helt enkelt inte på kinesiska produkter och har råd köpa importerade produkter. Semperprodukter säljs på nätet till 3 gånger högre pris än i Sverige för att ta ett exempel.

Diskussionen fortsatte om andra saker som man bör undvika i Shanghai. Ät inte på små restauranger! Hygienen i köken är under all kritik, råttor springer överallt och grönsaker sköljs i smutsigt vatten. Detsamma gäller för lunch boxes som ofta produceras i dessa hål-i-väggen-restauranger. Ät aldrig hot pot i Shanghai! Restaurangerna använder gammal vätska som har mer smak, men är farlig. Ät heller aldrig stekt fisk, men vet inte om det är självdöd fisk. Däremot är ångad fisk alltid gjord på färsk fisk.

Jag tog mig för pannnan. All denna information finns på kinesiska websajter men vi utlännningar kan ju inte följa denna debatt. Kanske lever vi ett farligare liv än kineserna?

Bengt

Inga kommentarer: