måndag 29 november 2010

Val i Taiwan

Jag hittar inget i de kinesiska engelskspråkiga tidningarna om valet i Taiwan. Om de anser val av borgmästare i de fem största städerna som sammantaget täcker mer än hälften av öns befolkning oviktigt så kan de nog komma på andra tankar när de tittar noga på valsiffrorna.

För andra gången i rad fick DPP fler röster än KMT, nu var skillnaden 400 000. Det innebär kanske att Ma Ying-jeou måste slå av lite på takten i närmandet till Kina. Det leder sen till huvudvärk i Peking om vad man egentligen vill med Taiwan.

Ett scenario som jag grubblar över är om DPP kommer att fortsätta att bara prata om lokala frågor och mörka fastlandsrelationerna. Så verkar man ha gjort nu och det har gått hem. När man gjorde tvärtom under Chen Shui-bian gick det helt snett. Kommer i så fall KMT att föra fram fastlandsrelationerna som sitt starka kort. Det är frestande men det kan slå lika fel. Blir det då en presidentvalskampanj (och den håller minst på ett halvår) som handlar om bara vardagliga ting. Det vore unikt för Taiwan.

Inga kommentarer: