söndag 28 november 2010

Fullt hus i kyrkan

Första advent högtidlighölls i Shanghai Community Church på Hengshan Road och inte mindre än 205 svenska själar hade tagit sig dit. Nytt rekord. När gudstjänst kan hållas i en riktig kyrka blir det något helt annat. Känslan blir mer av att träffas och inte att man är en religiös sekt.

Gudstjänsterna ger ständiga exempel på hur många svenska barn som nu bor i Shanghai. Det måste anses som ganska barnvänligt här även om jag tycker luftföroreningarna är lite oroväckande.

Under lång tid gick jag aldrig i svensk kyrkan och jag måste konstatera att man är rätt känslig för förändringar. Ingen orgel, inget preludium, inget postludium och ingen ordentlig predikan, bara något samtalsliknande. Ingen av de gamla psalmerna verkar vara kvar. Sen slutar det med korstecknet och en ramsa "Sahlom, salem", som jag inte kan uttolka som annat än fred på hebreiska och arabiska.

Korstecknet var borta från svenska kyrkan från 1811 till sent på 1900-talet. Kanske kan man minska spänningarna mellan religionerna genom att successivt låna ritualer från varandra. I Ryssland blev det dock revolt i ortodoxa kyrkan när en patriark införde att korstecknet skulle göras med tre fingrar pekande istället för två. Religion är mera tradition än nytänkande.

1 kommentar:

Anna Gustafsson Chen sa...

Å andra sidan känns det litet konstigt att som katolik gå in i en kinesisk katolsk kyrka och se prästen stå med ryggen mot församlingen och mumla på latin, vilket de inte har gjort på evigheter i Europa.