söndag 14 november 2010

Galen och omgiven av dåliga rådgivare

är inte lätt att vara i Kina. En avlägsen kinesisk bekant mådde psykiskt illa och vänliga utländska bekanta tog henne till ett utländskt sjukhus där diagnos och medicin utreddes ganska snabbt.

Då dök fadern upp från landet och tog henne till ett kinesiskt sjukhus där hon direkt låstes in på en sal med galningar under en månad. Var hon inte galen hade hon säkert som amen i kyrkan blivit det där. Hennes utländska bekanta fick ut henne men fadern är misstänksam.Detta gjorde att jag lade märke till en lång artikel i International Herald Tribune om Kinas mentalvård

http://www.nytimes.com/2010/11/12/world/asia/12psych.html?_r=1&scp=1&sq=dan%20levin&st=cse

som är ett ambitiöst reportage som bygger på en studie publicerad av den kanske mest ansedda medicinska tidskriften i världen, The Lancet.Om Kina är bra på traditionell medicin är mentalvård en svår utmaning.

Under kulturrevolutionen ansågs mental ohälsa vara en borgerlig avvikelse och sedan dess har området låg status. Bara 1 av 12 mentalsjuka får vård och läkarstudenter skyr ämnet då det är kemiskt fritt från extrainkomster i form av mutor och liknande.

Inga kommentarer: