måndag 8 mars 2010

Vi äro tusenden

Fick en siffra över antalet svenskar med uppehållstillstånd i Shanghai vid årsskiftet. Det var 1248. Jämfört med ett år tidigare var det en ökning med 120. Det är en lite överraskande utveckling eftersom alla räknat med att en del expats har flyttat hem. I Jiangsuprovinsen var antalet 346 vilket också var en ökning med ca 100.

Sammanlagt ca 1600 alltså och om man sedan räknar med ett par hundra som är här på besöksvisum men studerar eller jobbar så kommer man upp till bortåt 2000. Det känns som om Sverige har blivit väldigt internationellt. Det är numera rätt normalt att man arbetar några år utomlands, på platser som förr sågs som väldigt exotiska. Även de exotiska platserna i Kina såsom buddhistkloster besöks ständigt av svenskar och andra utlänningar. Det verkar som om alla läst boken "100 things to do before you die".

Det exotiska kanske finns kvar, men globaliseringen slår blytungt. Vi åker till Ikea på helgen och köper samma saker som hemma och på vägen ut tar vi en varmkorv med cola. Här kostar det 5 Renminbi. Snålar man kan man ta en glass bara för 1 RMB. Man kan känna sig som hemma.

Inga kommentarer: