fredag 5 mars 2010

En dag i arkivet

Vi besökte Shanghais stadsarkiv vid The Bund i en av kineser renoverad byggnad från 1934 i sen art decostil. Renoveringen hade väl förstört mycket av byggnadens skönhet men det är ändå en pärla. Vi var på 7:e våningen där svenska konsulatet låg 1939-56. Adressen var då 9, Quay de France! I det läget har man en av de bästa utsikterna över the Bund. Nu när The Bund börjar bli f'ärdigrenoverat är det en fantastisk känsla. Helst skall man förståss ha en balkong eller en takterass så att man hör alla båtarnas tutande.

I det datoriserade besöksarkivet hittade vi en del dokument som rörde Sverige, mest kommersiella kontrakt med svenska företag. Sen var det en hel del foton från vänskapsbesök på 1950-talet. Jag såg foto på Maud Sundqvist, som är känd från vietnamkommittén. En arkivdam som talade franska väckte mitt intresse. Hon hade hand om arkiven från den franska koncessionen. Jag frågade om hon hade hjälp av experter från nationalarkiven i Paris. Hon svarade något stapplande på franska att hennes kontakter var baserade på att hon läst franska i Montreal. Märkligt att Frankrike inte sätter av folk att hjälpa till med en del av deras historia.

Vi lämnade över Malte Pripps memoarer översatta till kinesiska. Det var ett lite stumt mottagande, men vi får se vad de säger när de läst texten.

Inga kommentarer: