torsdag 20 augusti 2009

Är kineser som fransmän

Långt mellan varven när jag skriver utifrån en semestertillvaro i Stockholm.

Hade just i allafall en kinesisk stadsbyggnadsdelegation som tittar runt i Norden vad det finns för ekologiska lösningar. Så länge presentationerna görs nickar alla instämmande men när det blir Q&A kommer skillnadrna oundvikligen fram.

Den första fråga var en förvåning över att vi i Sverige släpper in naturen mitt i bostadsområdena. Det finns områden med ängar med vilda blommor, delar av skogen etc inne i bostadsområdena. Varför inte istället ha en park med ordning och reda, välklippta buskar i raka linjer?

Den svenske arkiteten medgav att den vuxna och äldre generation saknar naturen och vill ha nära till den. De yngre svenskarna som hade lite av egna naturupleveleser. Kanske vill det ha det annorlunda. Det finn sju i Europa olika skolor och uppenebarligen låg den kinesiska uppfattningen nära den franska parken och inte den engelska trädgården som vi själva anammat.

Den andra frågan var också intressant. Då Sverige är ett välmående land borde ni väl bygga villor och inte lägenheter. Svaret var självklart att man då inte kommer ner i de låga koldioxidutsläpp som krävs. Kanske visar frågan att kineserna är långt ifrån ett modernt medvetande om hur man reducerar kodioxidutsläpp. I Shanghais utkanter byggs enorma områden med stora villor, ofta på 500 kvm. Inflytandet från Hollywoodfilmer är tydligt.

Nu tar jag paus igen och får komma tillbaka i slutet av augusti.

Inga kommentarer: