tisdag 29 september 2009

Kina 60 år

I övermorgon firas 60-årsdagen av Folkrepubliken Kinas utropande. Det regnar i hela landet verkar det som. Allt blir genomblött och feststämningen vägrar infinna sig. Jag har varit på mottagningar i både Nanjing och Shanghai och hört väldigt korta tal. Många talar om hur medelinkomsten har höjts dramatiskt, men både kineser och utlänska bedömare är kvicka att enast hävda att massor av människor är fortfarande fattiga.

Den ende som slagit sig på bröstet ordentligt är den bulgariske generalkonsuln som framför att Bulgarien var det andra landet i världen som erkände folkrepubliken - samt att det nu är ett EU-land.

Sveriges argument att vi var det första västlandet som upprättade diplomatiska förbindelser med Kina blir nu lite urholkat om det är så att fem andra av våra nuvarande EU-bröder var före oss (Bulgarien, Polen, Ungern, Tjeckien, Rumänien). Givietvis kan man hävda att de gjorde det på order av Moskva men jag känner ändå att vi är på det sluttande planet. Om 10 år har man väl glömt vad det kalla kriget var.

Inga kommentarer: