söndag 13 september 2009

Teaterkultur?

Läste i Shangahi Daily en intervju med chefen för Shangahi Grand thatre. Han sade att pbuliken nu beter sig bättre, men att man måste förstå att i Europa har man flera hundra års tradition av att uppföra sig som teater- och operapublik.

Sen säger han att Shanghai har en ung publik men i Europa coh USA är det mest grånade personer i publiken. Jag såg det häromkvällen när folk kom ut från en tater på gatan där jag bor. Nästan bara ungdomar. Jag fattade först inte varifrån de kom.

Kanske tar det 50 år innan man lär sig att uppföra sig. Jag har varit chockerad ibland hur den kinesiska publiken sitter och stör föreställningen.

Ann-Sofie Mutter hade fräst till en kines som satt och tog kort av henne (utan blixt) under en föreställning. Chefen sade nu efter mycket krystande att hon gjorde rätt i det. Han verkade mena att formellt hade hon rätt men att det var synd om stackaren att tappa ansiktet.

En annan sak är väl att våra föreställningar ibland upplevs som tråkiga och att många försök utveckla publikens delaktighet genom happenings etc.

Inga kommentarer: