söndag 2 november 2008

Råd till Shanghai

Idag har det årliga mötet med den rådgivande mötet till borgmässtaren i Shanghai hållit. Gruppen heter IBLAC och består f.n. av 39 internationella företagsledare. De flesta var på Fortune 500-nivå. Mötet hölls för 20:e gången och det var Zhu Rongji som tog detta visionära initiativ. Först satt man 14 personer runt ett bord, men med den succé som Shanghai upplevt vill många vara med och gruppen växer hela tiden.

Jag var medbjuden eftersom det fanns en svensk bland de 39, Jacob Wallenberg, som också är vice ordförande. Salen full av stadens ledande tjänstemän och observatörer av olika slag.

Spontaniteten har väl gått förlorad under åren. En tysk ledamot sade att varje inlägg var regisserat, men gruppen har också en helt intern session.

Gruppen är ibland Shanghais internationella hejarklack och det sades att gruppens stöd för Shanghais EXPO-kandidatur hade varit viktigt. Tanken är ju dock att man skall ge allvarligt menade råd och borgmästaren och hans deputies är frågeställare.

De skarpaste inläggen stod de två inbjudna key note speaker för.

Ken Livingstone som lett London i mer än ett decennium gav följande råd

- låt alla talangfulla människor komma till Shanghai
- bygg ut tunnelbanan
- skapa livskvalitet
- tänk på miljön. Enligt rapport från Tyndall-institutet, som gör riktiga temperaturmätningar (till skillnad från Sternrapporten och IPPC som gör uppskattningar) kan man inte hejda uppvärmningen vid 2 grader som regeringarna tror utan det kommer att bli 4 graders uppvärmning.

Den andre huvudtalaren, Jeffrey Sachs, var ännu skarpare.

- Shanghai måste få Kina att ställa om energiförsörjningen från kolkraftverk, annars dränks stan (bara 5 meter över havsytan som högst).
- Kina måste snabbt ställa om till en expansiv finanspolitik för den amerikanska recessionen kan komma att vara i två år. Han framhöll Pudong som ett dåligt exempel, en stadsdel som förutsätter bilinnehav (vilket är sant, man kan inte ta sig någonstans där utan bil). Bygg istället kompakta städer som Manhattan med bra kollektivtrafik.

Många kom in på frågan om Shanghai kan bli ett finansiellt centrum. Man har redan ambition att bli centrum för ekonomi, handel, industri och transporter. Att ta över de roller som Hongkong, Singapore och Tokyo tävlar om är inte enkelt. Många menade att Shanghai skall sluta tävla med andra, och istället tävla med sig själv. Lyckas man bygga staden så att livskvaliteten höjs kommer man med naturlighet att bli världens ekonomiska centrum eftersom rollen som Kinas ekonomiska centrum är i det närmaste garanterad.

Utbildningen var på mångas läppar. En stad i världsklass måste ha universitet i världsklass. Shanghai måste gå i partnership med stora internationella universitet.

Tar borgmästaren intryck av detta kan man fråga? Hans inlägg tog upp många av frågorna men präglades ändå av målsättningen att maximera tillväxten. För januari-september hade man 10,1 % tillväxt. Stan har haft tvåsiffrig tillväxt nu i 16 år. Att denna epok är över är alla ense om.
Skulle man sänka till säg 8 % pga. recessionen på exportmarknaderna och sedan därutöver sänka för att ställa om till ett hållbart samhälle så upplever man det nog som en egen recession och det vill ingen ledare stå bakom.

EXPO är lite av en räddning för genom denna har man ju satt igång att bygga tunnelbanor, som jag skrev om förut. Det finns 94 kinesiska städer med mer än en miljon invånare. Många av dem kommer nog att skjuta sina planer att bli ekostäder på framtiden om det nu blir internationell recession.

Bengt

Inga kommentarer: