måndag 27 december 2010

Shanghai eller Frankrike?

Har varit några dagar i Frankrike och det finns ett par slående kontraster till Shanghai, alla går tyvärr till Shanghais nackdel.

1) I Frankrike hälsar alla vänligt på varandra i hiss och i butik. I Kina kan man man mötas av någon trött fras i en butik "hjärtligt välkommen" men den är så mekanisk att den känns påtvingad.

2) Maten i Frankrike är ändå helt fantastisk trots alla rapporter om att fransmännen tröttnat på fine dining och börjar köpa fast food.

3) Internets frihet är väldigt viktig och en naturlig reflex är att kolla in alla bloggar, TV-sidor och annat som man är svältfödd på. En del av problemet är förståss bandbredden som överallt i Kina är för begränsad för att man t.ex. skall kunna se svensk TV.

4) Luften. Efter att antal månader i Shanghai visste jag inte längre vad ren luft var. Har kan jag från vår våning i Nice se en mil bort längs kusten. Att kunna jobba längs Medelhavet är något annat än att stå i ett sjaskigt gym på ett löparband.

5) Tidningarna. Till slut blir man en aning fördummad av Shanghai Daily och det är skönt att ta en bunt franska tidningar som man verkligen får brottas med för att förstå all nyanser som trots allt bör finnas i en tidning.

Hur skall man kunna ta sig tillbaka och börja skriva positivt om Shanghai igen? Jo det går bra, jag har varit med om den här övergången många gånger tidigare.

Inga kommentarer: