söndag 5 december 2010

Till Yangzhou

Efter Hongkong blir det hårt arbete. Först skall en svensk fabrik i Yangzhou invigas.

Yangzhou är en stad som har lång historia och varit huvudstad ett antal gånger i Kinas historia. Den ligger där kejsarkanalen från Hangzhou till Peking går norrut efter at tha korsat Yangzefloden.

För att visa lite uppskattning tillderas historia besökte jag en rik mans trädgård. Rik blev han för att han bodde i Yangzhou och träffat kejsaren som åkte ner på kanalen då och då till Hangzhou och gav honom monopol på salthandel.
Det visade sig ingå en bostadsdel med bortåt 20 rum. Mer än hälften av rummen var besöksrum där man satt på hårda stolar i hästskoform. jag frågade om man hade dynor, för trästolarna är stenhårda. Svaret vara att det inte gick för att man då skulle börja sitta snett och inte spikrakt. Jag tror det passade ägaren för säkert var de flesta besökarna sådana som ville ha pengar eller olika fördelar.

En annan märklig sak var att kvinnorna bara fick vistas på andra våningen. De var i realiteten fångar fram till att de giftes bort. Frågan är om deras liv var bättre än i muslimska fundamentalistiska länder.

I trädgården fanns fyra enorma stensamlingar. En avdelning hade sten från Taisjön och det symboliserade våren. En annan hade en sten i grön ton som syftade på sommaren. En tredje hade en gulaktig sten som kom från Gula Bergen i Anhui (nedan)
En fjärde plats hade en sten från Yunnan med vitaktig färg och det var följaktligen vintern (nedan).

Inga kommentarer: