söndag 12 december 2010

Har Sverige de sämsta skolorna?

International Herald Tribune publicerade 8 december nedanstående tabell över gymnasisters kunskaper. Shanghai är med och kom först i alla tre grenarna. Sverige (i gult) ligger under genomsnittet i både "Science" och "Maths" och tre futtiga poäng över genomsnittet i "Reading". OECD gör dessa undersökningar väldigt grundligt så det är inget fel på vetenskapligheten.

Vi har sett tidigare OECD-rankningar so gett svenska skolan dålit betyg. Det som är spännade med denna lista är att Shanghai leder stort för de länder som ligger närmast, Sydkorea, Finland, Singapore och Hongkong. Avståndet är 21, 17 och 38 poäng. Utklassning!

Jag måste erkänna att jag inte begriper detta. Jag har i åratal sett ner på det kinesiska utbildningssystemet som bygger på utantillärning. Dock ger det nog sådana här resultat på gymnasienivå. Det är först i arbetslivet som svagheterna med det kinesiska systemet blir uppenbart.









2 kommentarer:

Anonym sa...

Men här hemma är det inte först i arbetslivet som gäller, redan nu är det fler program på univ/högskolnivå som vår svenska elever inte kommer in på grund av dåligt matte resultat. T ex statistik där är få svenska ungdomar kvalar in. Då har vi ingen chans att visa "starka sidor".Oroande.

Fredrik sa...

Min erfarenhet säger att du har rätt angående det kinesiska utbildningssystemet (Finns för övrigt länder i Europa som har samma idé om utantillinlärning), det ger inte särskilt konstruktiva individer. Utbildningssystemet bär kanske inte hela skulden till detta, det är förmodligen en samlad effekt av utbildning, kultur, familjeroller, styrelseskick och allmän samhällskonstruktion....eller som vissa säger; konfucianism. Resultaten av ett test är inte bättre än utformningen av själva testet...det borde kanske journalister som skriver hur dåliga de svenska resultaten är sätta sig bättre in i. I övrigt så är det här i Kina för övrigt praxis att allmänhet sätta höga betyg. Detta blir inte bättre av påtryckningar om högre betyg från t.ex. rektor eller elevens föräldrar. Tack för en intressant blogg för övrigt.