söndag 31 januari 2010

Kommer Kina att sakna Google

Sedan Googles avisering 12 januari att de kanske lämnar Kina pga. intrång i Gmail och censur har världspressen spekulerat i hur stor konflikt västvärlden egentligen har hamnat i. Hillary Clinton höll ett oväntat stramt tal till det fria internets försvar och ett antal kineser med olika bakgrund har ställt sig upp och sagt att Kina klarar sig utan Google. Beviset är att man skapat sig egna motsvarigheter såsom:

Baidu.cn istället för google.cn
qq.cn istället för facebook.com
alibaba.com och tabao.com istället för ebay.com
youku.cn istället för youtube.com

Så kineser klarar sig och på egen hand. Att man blir avskuren från utländska bloggar och utländska kontakter genom Facebook oroar förvånansvärt få. Det verkar som om det mest drabbar utlänningar i Kina och den lilla grupp kineser som har utländska vänner. I längden kommer det att skapa en ny from av bamburidå mellan Kina och omvärlden. Det finns nämligen idag intet som tycker på att Kina backar på de spärrar man infört.

Det finns också ett vanligt argument att de kinesiska systemen är bättre än de västerländska. De har mer applikationer och startsidorna är proppade med flikar och länkar som om det vore Skärholmens loppmarknad. Till detta bidrar att filtret vid gränsen slöar ner hastigheten så man kan inte se på utländsk TV eller ens lyssna på radio via nätet.

Om jag tänker efter är jag inte helt förvånat att Kina mält sig ur världssamfundet på detta sätt. När internet infördes i Kina 1995 arbetade jag i Peking och jag minns den debatt som fördes bland ministerierna om man skulle släppa in internet eller inte. I slutet landade man på att släppa in internet eftersom man alltid kunde kontrollera det. Alternativet om diskuterades var att ha ett eget internet som inte var kompatibelt med det utländska. Nu har man hamnat lite mitt emellan.

Sen kommer förståss den stora frågan om censur och intrång i privatlivet. Här har västvärlden tappat lite i moraliskt övertag genom alla inskränkningar som man tvinga införa i antiterrorismens namn. En Hongkongaffärsman, Ronnie Chan, skrev i Financial Times 4 januari att västvärlden får slut predika sin moraliska överlägsenhet över Asien. Det känns lite bittert att han denna gång får applåder trots att västvärldens problem inte är egenhändigt skapade utan provocerade av en viss Mr Bin Laden.

Inga kommentarer: