söndag 3 januari 2010

Shanghais plats i välden

Jag fick statistiken över senaste Europaparlamentsvalet utomlands i min hand. Det är ingen särskilt bra mätare över svenskkoloniernas storlek för på platser med enbart affärsmän som i Shanghai är intresset lite ljumt medan man i Europa har valkampanjer som dominerar ens omgivning och verkligen berör den enskilde.

Årstiden kan ju också spela en roll. På platser som i Spanien kanske svenskar håller sig borta i augusti när man har röstmottagningen. I Shanghai hade vi fler röstande än i Barcelona men aningen färre än i Madrid om man nu skall placera oss in oss på den europeiska skalan. Alla tre långt efter Torrevieja som verkar vara ett riktigt svensknäste.

I Asien var Shanghai med 79 röstande alldeles efter Peking med 83 och Singapore med 92. I riksdagsvalet 2006 var dock Shanghai främst av de tre. Få se hur situationen ser ut i höst.

Dessa tre metropoler faller dock på ljusavstånds avstånd från den största svenskkoncentrationen i Asien. Var är då denna??? Inte i Bangkok eller Phuket där de stora mängderna svenskar kommer under vintern. Inte heller i Tokyo för där var det bara en röstande! (det påminner mig om en fejkad radiointervju med Gunnar Helen efter ett val för länge sedan när folkpartiet hade fått 0 (noll) röster! Gunnar Helén lyckades dock lotsa sig förbi den oundvikliga frågan hur han själv röstat genom att ihärdigt tacka de trogna valarbetarna och hävda att budskapet varit rätt, man hade bara inte nått ut).

Nej det stora svensknästet i Asien detta valet visade sig var en by i Afganistan vid namn Mazar-e-Sharif! Man undrar om vi prioriterar rätt.

Inga kommentarer: