söndag 24 januari 2010

Parallella fabriker

Jag satt och lyssnade på några utländska företagare igår och häpnade över förekomsten av parallella fabriker.

De sätter upp en fabrik, utbildar produktionschefer, inköpare och arbetare och efter ett tag börjar orderna att sina. Då har personalen skapat ett en ny fabrik en bit bort och går dit på kvällen och tillverkar samma saker. Orderna placeras först i parallellfabriken och det är så de ibland upptäcks. Varför får ma så få order när produkterna dyker upp här och var? Efter ett tag, när företagsledningen upptäckt detta och blivit ursinnigt avskedas personalen så då har en egen fabrik att jobba i. Ofta fortsätter man att tillverka samma varumärke.

Myndigheterna verkar inte hr någon särskild koll över detta. Kanske ser de mellan fingrarna om de bjudits några gånger på middag.

Det finns en historia om en japansk TV-fabrik som illegalt och utan Panasonics kännedom gjorde Panasonics TV-apparater som såldes i vanliga varuhus i flera år innan Panasonic kom på det. Riktigt hur man kom över komponenter vet jag inte riktigt men det är uppenbart att man kan komma ganska långt i denna bransch. Undra vad brottsrubricering in Sverige skulle vara - olaglig fabriksproduktion?

Inga kommentarer: