torsdag 12 mars 2009

Kina eller Indien

Jag var i Indien några dagar. Kommer man från Kina är man nyfiken hur indierna kunnat ha så snabb tillväxt med hänsyn till att så mycket inte fungerar. Vägarna är urusla, inte ens i centrum finns ordentliga trottoarer att gå på, flygplatsen i New Delhi är en mardröm.

Å andra sidan träffar man briljanta människor och den allmänna kunskapen i engelska är beundransvärd. Min slutsats var ändå att dessa två positiva saker bara garanterar en framgång i serviceindustrin, ingen annanstans.

Att ha en fabrik som löpande spottar ut billiga produkter till hög kvalite kräver något annat. Det kräver en oerhört arbetsam befolkning som står framför det löpande bandet i timmar utan att göra några missar. Det krävs också en infrastruktur så att varorna snabbt kommer till köparen. En serviceindustri levererar ju sina varor i telefonsamtal som call center eller elktroniskt om det är programtjänster. Det är en annan sak att få fram verkstadsprodukter. Jag tror fortfarande Kina kan förbli världens fabrik om man kan hålla kostnaderna nere. Dit är man på väg.

Inga kommentarer: