lördag 28 mars 2009

Den kinesiska internetscenen

Var på föredrag av den kinesiska internetsajten danwei.org som leds sen 5 år av en sydafrikan, Jeremy Goldkorn, som följer hela internetutvecklnigen i Kina och framför allt bloggvärlden.

För några år sedan hörde jag att utländska blogsajter blockerades i Kina och jag var lite förvånad att alla pratar om bloggar numera.

Inte helt förvånande började blogexplosionen med att en kvinna började skriva om sitt sexliv. Hon heter Mei Muze och var journalist i Guangzhou. Hon lade upp en blog där hon recenserade alla män som hon kn-ll-de med och i en hel del fall blev kända personligheeter helt ratade. Man kan förstå att "den internetintresserade ungdomen" blev helt hysterisk och följde hennes blog dagligen.

När man väl var igång började man följa andra frågor och lade sig i debatten. Ett exempel är det kända "nålhuset" i Chongqing där en familj vägrade ge upp sitt hus och myndigheterna grävde runt om tills huset som till sist satt på en spetsig klippa. I huset fanns en argsint kvinna som skrekt oförskända ord åt journalisterna sm filmade denna märkliga händelse. Det var 100% mediamässigt.

Jeremy Goldkorn trodde inte bloggarna skulle störta kommunismen. Det fanns alldeles felaktiga föreställningar utomlands om maktförhållandena och mycket av det som utomlands kallas "underground", typ rockmusik, är i själva verket helt legalt. Han påpekade att den kinesiska statsledningen på något sätt ger intrycket att ställa sig på bloggarnas sida för att verka moderna. Om det håller i det långa loppet är en annan fråga.

Inga kommentarer: