onsdag 18 mars 2009

Netizens

Ordet medborgare kommer från franska revolutionen tror jag. Varje människa hade rättigheter, alla var medborgare. I Shanghai ser jag allt oftare en annan term, "netizens" som man refererar till. Kina har 300 milj internetanvändare och det pågår en enorm aktivitet på bloggar och bulletin boards. Politikerna kommunicerar med netizens, snarare än med "folket" och granskas också av dem.

Nyligen fick en politiker i Jiangsu avgå då någon fotograf tagit närbild av hans klocka vid ett möte och ett drev gick bland netizens att en så dyr klocka innebar att han var korrupt. I Sverige hade man väl utgått från att klockan var fake, inköpt på resa i Asien, men här skulle det vara helt otänkbart att en uppsatt person hade falsk klocka.

I ett program på TV här utfrågades två amerikanska experter om det verkligen är sunt att netizens jagar livet ur makthavare genom att sprida rykten om deras privatliv, att avslöjanden om älskarinnor leder till att äktenskap haverar etc. Amerikanerna svarade skickligt att då demokratin är dåligt utvecklad är detta den ventil där vrede kanaliseras. Täpper man till denna ventil genom lagstiftning exploderar tryckkokaren.

Det skulle vara intressant om någon svensk har tid att följa de här strömningarna. Onekligen håller något helt nytt på att hända som är fördolt för oss som inte kan läsa kinesiska. Vi har varit väldigt fixerade vid det filter Kina byggt upp runt sin gräns för att hindra att vissa känsliga ämnen sprids i Kina och vi har inte noterat den stora frihet som finns internt.

Inga kommentarer: