onsdag 27 maj 2015

Shanghai maj 2015 - problem för internetanvändare

Man behöver inte vara många timmar i Shanghai förrän man märker att internetsajter utanför Kina är tröga att nå. Man kan glömma filmer och även radio. Dagstidningar går oftast erbarmligt långsamt, ibland kan de gå hyggligt snabbt. en källa sade att det beror på den manuella censuren. IT-polisen får upp en sida ur en svensk dagstidning och måste snabbt läsa igenom om det står något om Dalai Lama eller Falungong eller liknande. Man ser det på att sidan laddas till hälften, sen står det still i någon minut. jag vet inte om det är sant men det är både troligt och rimligt.

Detta visar hur klokt det ar att vi i Sverige satsade på en sajt i Kina www.sweden.cn. Den kommer alltid att vara lätt att nå och snabb. Bara en massa jobb att hålla den aktuell.

För utlänningar som bor i Kina är också VPN-tunnlarna mer långsamma och osäkra. Tydligen har handelskamrarna i Kina protesterat. Går det i denna riktningen kommer företag att lämna. Som vanligt är väl deras varningar lite för tidiga för myndigheterna. Först när de lämnat en masse vidtar man åtgärder.

en tredje notering är att Wechat nu totalt dominerar den kinesiska scenen. Ingen pratar längre om Sina weibo eller WhatsApp. Efter ett möte samlas alla kineser i ett hörn och fotograferar varandras QR-koder. Jag fick även ett antal vanliga kinesiska universitetsmänniskors Wechatkontakter. Programmet har ju en funktion att man kan översätta texten från kinesiska till engelska.  Dock verkar de mest skicka foton på mat som de skall äta.

Inga kommentarer: