torsdag 20 oktober 2011

CCTV om Ghadaffi

Jag satt hela kvällen igår och jämförde CNN/BBC och CCTV 9 i rapporteringen om Ghadaffis öde.

CNN var först med alla nyheter, BBC lite eftertänksammare men i stort sett samma förlopp, först en rad delvis motstridiga uppgifter, sedan ett huvudspår och successivt en klar bild framåt 9-tiden.

CCTV News ankare James Caho drev hela kvällen att situationen var oklar och att man inte visste något. Han frågade journalisten på plats om man visste något och journlisten sade att det ryktas att Ghadaffi är död/tilfångatagen. James Chao sade att det inte finns bevis om det och frågade hur stämningen i Tripolis var. Journlisten sade att alla var glada över beskedet om Ghadaffi. James Chao fortsatte att man vet inget och frågade en kinesisk expert som betonade att i detta läge vet man ingenting. James Chao frågade journalisten om man kan spekulera i olika scearier och journalisten sade att nu har man fått bekräftat att Ghadaffi är död så nu bortfaller en hel del av dessa scenarier.

Jag gav upp vid 10-tiden.

Man fick känslan att James Chao inte fick dra någon slutsats för sina chefer. CCTVs journalister på fältet, och de verkar ha folk överallt, gör dock ett professionellt arbete.

Inga kommentarer: