onsdag 5 oktober 2011

Fjärde gången gillt i Moganshan

Moganshan är en stad vid ett ganska högt berg som ligger tre timmars bilfärd från Shanghai i riktning sydväst. Runt 1900 började utlänningar i Shanghai att köpa mark upp på berget och bygga sommarvillor. Ca 600 meter upp kan man ju komma undan sommarhettan i Shanghai. Det här var mitt fjärde besök. Det första på 1990-talet var bara för att se på Chiang Kai-sheks gamla villa. En andra gång ifjol var vi bara där några timmar och hann inte mer än att äta en dålig kinesisk lunch. Tredje gången var för en månad sedan när jag hade ont foten och fick sitta still i två dagar. Nu var det fjärde gången gillt.

Så här är utsikten från en restaurang där man äter bambuskott, vildsvin och lite annat "local food".


Njutningen är annars att gå igenom oändliga bambuskogar på ganska väl preparerade stigar.



I Chiang Kai-sheks hus var massor av kinesiska turister. Nu hade man fått foton donerade av en person som var borgmästare i Moganshan och flytt med Chiang till Taiwan. Här ett ganska unikt foto med hans två söner Chiang Ching-kuo till vänster och Chiang Wei-guo till höger.




Bästa platsen att bo är villa 23 som ägs av Mark Kitto, en walesare som flyttade till Moganshan för ca 10 år sedan efter att ha varit framgångsrik tidningsutgivare i Shanghai med "That's Shanghai". Han startade ett litet hotel The Lodge so är samlingsplatsen för alla expats och har två villor till som han hyr ut.


Inga kommentarer: