fredag 6 maj 2011

Fulla hus i Göteborg och Härnösand

Jag vad denna veckan på två Kinaseminarier, ett på Tekniska Samfundet på Chalmers i Göteborg med 200 personer och ett i Härnösand med 40 personer. Det låter väldigt mycket folk men jag gissar att vi slås av East Capital som har ett 20-tal möten i Sverige för att ragga pengar till sina fonder. Jag vet inte vad deras budskap var, men kan gissa att man tecknar utvecklingen i rätt rosiga färger.
Vår övning i Härnösand blev däremot väldigt probleminriktad och med ett aktivt deltagande från publiken i att diskutera kopieringsrisker, patent- och varumärkesskydd. Även om norrlänningar är stillsamma och det går en tyst stund mellan inläggen så var allt väldigt genomtänkt och konstruktivt.
Göteborg är en historia för sig genom den dramatiska utvecklingen på personbilssidan. Säga vad man vill om Volvo PV och SAAB, men "there is never a dull moment". Man kommer ju heller inte runt dessa två företag för utan bilen stannar Västsverige. Nu har denna landsända blivit beroende av driftiga men något egensinniga kinesiska entreprenörer med kinesiska staten i ryggen. Det känns lite som att rida rodheo som amerikanarna nu introducerar i Kina men kanske är jag för orolig. Hur som helst är det vederkvickande att träffa så många människor med stor Kinaerfarenhet. När moderatorn frågade hur många av de 200 som varit i Kina räckte 95% upp handen!

Inga kommentarer: