lördag 14 maj 2011

Ett helt osannolikt museum

Jag promenerade bara 300 meter från min bostad och kom till ett museum över folkrepublikens politiska affischer. Museet ligger i en privatbostad i källarplanet på Huashan road 868/4. Det finns absolut ingen skylt eller ledtråd och man tar hissen ner till källarvåningen och man hamnar direkt i ett museum. Alla besökare tycks vara utlänningar som läst Lonely Planet eller någon annan vägledning.

Ägaren Mr Yang Peiming är en trevlig man som här visar hela sin privata samling. Han måste hållit på med detta i decennier för politiska affischer är inte så lätta att få tag i. Enligt en notis i utställningen (som för övrigt har föredömligt många översättningar till engelska) så beordrade Deng Xiaoping 1979 att alla gamla affischer skulle samlas in och användas till returpapper.

Samlingen består huvudsakligen av original och de kostar ofta 1000-2000 RMB men ett antal finns även som reproduktioner till lägre priser. Varför originalen av en tryckt sak skall vara så mycket mera värd än en (andra)reproduktion vet jag inte.

En intressant del av affischerna är de från 1950 som är ett slags övergång från den gamla tiden till det nya samhället. Det var lite av Sörgården över de vackra bilderna av livet på landet och i staden.

Från 1952-52, dvs. Koreakriget kommer ett antal affischer med antiamerikansk accent, ibland i form av en jättelik stålarbetarnäve som krossar en skäggig amerikansk kapitalist. Den aggressiva tonen fanns kvar till kulturrevolutionen när personkulten övertog som huvudtema.

Man kan fundera en del kring varför inga kineser kommer till utställningen. Ingen vet naturligtvis om det då det inte står något i kinesiska media men frågan blir då varför man inte letar/om man ändå skulle gå dit om man visste om det.

Det finns en facebookgrup för museet som heter Shanghai PPAC

Inga kommentarer: