måndag 18 april 2011

Kritik mot Apple

Jag lyssnade på en kinesisk miljö-NGO-representant som beskrev debatten kring Apple i Kina. Det har visat sig att massor av människor (jag hörde siffran 113 000) blivit sjuka av att hantera den kemikalie som används för att tillverka de tryckkänsliga skärmarna i Iphone och Ipad i företaget Wintek i Suzhou. Arbetarna som arit i kontakt med kemikalien fick nervsysmet skadat. NGOn skrev till Apple oc fick inget svar. Så småningom skrev de tillbaka att ansvaret låg hos underleverantören.

Uppenbarligen hade inte Suzhous miljömyndighet eller arbetsmyndighet vidtagit några åtgärder. NGO-representanten trodde att det taiwanesiska Wintek hade lyckats muta sig fri.

Skulle man då koncentrera energin mot Apple, Wintek eller de lokala myndigheterna Rådet från experter vara att i CSR-ärenden är det inte fråga om moral utan om anseende. Apple har massor av anseende att förlora vilket inte Wintek eller Suzhou har. Därför fortsätter dialogen med Apple.

Jag vet inte om det går att lösa på något bra sätt. Apple verkar klara sig genom att skylla på sina underleverantörer. Ett svenskt företag skulle byta underleverantör. Frågan är dock om även den renaste fabrik kan hantera så aggressiva kemikalier som det är fråga om här.

1 kommentar:

Jojje sa...

Det offentliggjordes i januari va genom nån rapport. Den är rätt intessant:

http://inbeijing.se/bulletin/2011/01/20/apple-hemlighaller-forgiftning-av-kinesiska-arbetare/