måndag 18 april 2011

Inget slår Hangzhou

Ett besök i Hangzhou kräver en tur till teplantagerna för att vara fulländat. Så här i april är alla (kvinnor, männen sitter och spelar kort) ute och plockar teblad. De bästa bladen plockar men innan gravsopningsdagen 5 april men när jag var där den 17 april verkade var det fortfarande full fart. Den lokala tekalitén Long Jing (Drakkällan) är en av Kinas 10 bästa tesorter. Det finns sedan 5 olika kvalitéer inom Long Jing. Jag fick en déjà vue från Chablis i Bourgogne där hela staden pratar om Premier Cru, Grand Cru osv. Här satt alla nere i byn med en teburk och sippade lite och såg glada ut. Man kan ha roligt utan sprit...
På gordsplanerna bredvid huset breder man ut löven för att torka, sedan behandlas de på ett enkelt mekaniskt sätt för att få fram mera av av smaken men jag såg ingen jäsning eller fermentering. Sedan går det direkt ner i paket som försluts. Skall man spara te längre än några månader skall man ha det i kylskåp. Man kan undra hur länga vårat pås-thé funnits i sina påsar är vi köper det.


Inga kommentarer: