torsdag 21 april 2011

Bilfest i Shanghai

Nu har de stora bilmässan Shanghai dragit igång. Jag var där förra gången 2009 och gick då en vanlig dag när man trängdes med 100 000 andra. Den här gången gick jag på en VIP-visning med kanske bara några tusen. Det var rätt trångt ändå.

Fackjournlsiterna skriver om nylanseringar och för den som är intresserad se morgondagens bil var det nog en del at thämta. Kineserna höll mest på att fotografera varandra sittande i lyxbilar. De verkade måttligt intresserade av tekniska saker som vridmoment och det var svårt att få info om bensinförbrukning. Den kostnad som dock är på allas läppar är registrerigsavgiften som prissätts genom agktion ch förra månaden var uppe i 46 000 RMB. I en del städer kostar det bara några hundralappar.

I Hangzhou pratade jag med en kines som tyckte att många bilmärken förlorar på dåliga kinesiska namn. Volvo (Wo Er Wo)och SAAB (Sa Bo)var två märken som han tyckte landat på dåliga namn. I båda fallen är det konstgjorda ljudhärmande namn utan betydelse. Särskilt i Nordkina menade han namnen passade illa. Bättre är att som BMW att heta Bao Ma (Treasure horse) eller Mercedes Benz som i fastlandskina heter Ping Zhi (Speedy). Volkswagen har det passande namnet Da Zhong (General public). När man är ny i Kina kan man rycka på axlarna över all diskussion om bra och dåliga kinesiska namn men man behöver bara gå till sig själv och tänka på hur man reagerar över löjliga västerländska namn som kineser anta för att förstå att det här är verkligt allvar.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Benz heter faktiskt Benchi 奔驰 vilket betyder "snabbt".

Bengt i Shanghai sa...

Rätt! Benchi i fastlandskina medan det är Ping Zhi i Hongkong, Jag blandade ihop dem