torsdag 7 oktober 2010

Resa i bambuskog

I tisdags reste vi genom en stad som ligger tio mil rakt väster om Shanghai, Huzhou. Jag var där för 15 år sedan men hade inga minnen kvar. Söder om staden ligger ett bergsområde, Moganshan, där högsta toppen är 719 meter över havet. Det tar minst tre timmar att ta sig dig från Shanghai. På ca 600 meters höjd ligger ett 50-tal villor byggda för utlänninars sommarvistelser. Jag antar att 600 meter innebär att det är ca 10 grader svalare på sommaren. Under mellankrigstiden hade vi även en svensk skola där för missionärsbarnen.

Jag har hört om att flera utlänningar tagit sig till Moganshan och renoverat upp husen. Av det såg vi inget. Istället var det förfallet och illa skött. Hoppas jag har sett fel.

I området växer bambuskog överallt. Jag har aldrig sett så mycket bambu i hela mitt liv. Längs vägarna staplas bambu i prydliga högar, korta och lnga, smala och tjocka. Varannan lastbil transporerade bambu.

Idag fick jag höra att allt på bambun används. Man gör mattor och gardiner av fibrerna, t.om kläder. Skotten äter man förståss upp, men även löven används till en kinesisk medicin. Rötterna säljs som konsthantverk.

När jag var liten hade man bambustavar till skidorna ochh längs vägarna var det bambustolpar överallt för att man skulle se var vägkanten var när det var mycket snö. Det är allt av plast nu. Huzhou har kanske markanden emot sig. I en grannstad, Anji, har man börjat med annat och specialiserar sig på roterande kontorstoler. Man är störst i världen på det.

Inga kommentarer: