lördag 9 oktober 2010

Göteborg

Jag hade ett möte med en delegation från Göteborg. Det finns vingslag i luften från Göteborg här i Shanghai men i år har aktiviteterna legat på en låg nivå. Kanske blir det så i en del fall att man arbetar länge i viss grad av motvind och när det är skördetid så är alla trötta. Jag finner intresset för Kina i Göteborg vara fastast rotat i den äldre generationen. De yngre ser Shanghai som vilken annan storstad som helst.

Kunde det ha gått annorlunda? Mitt enkla svar är ja!. Göteborg hade kunnat skaffa sig en ledande position i Sverige som centrum för Kinakontakter. Det krävs bara något genialiskt drag så hade det gått. jag tänker ofta på Kalmar som etablerat China Baltic Sea Forum, en övning vartannat år i Kalmar och vartannat i deras systerstad i Kina Changxing. Det kunde Göteborg ha gjort för 20 år sedan och det kunde ha blivit en stor sak. Tänk på Davos som för 30 år sedan var en av 20 skidorter i Schweiz varav ett halvdussin haft olympiska spel. Nu är det de ekonomiska konferenshuvudstaden i världen.

Det är ingen tvekan om att kineserna gillar Göteborg. Inte minst kommer man bort lite från rikspolitiken och kan prata om affärer och kultur på ett avslappnat sätt. Nu bygger dessutom Kina ett jättekonsulat i Göteborg så deras satsning är det inget fel på.

Inga kommentarer: