söndag 27 december 2009

Tillbaka från Sanya

Åter i Shanghai efter en vecka i Kinas sydligaste stad Sanya. Det tar tre timmar att komma från nollgradigt regnigt väder i Shanghai till nära 30 graders strålande sol och långa beacher med fin sand. Det är inte att undra på att massor av utländska hotell etablerat sig där och fler är på väg. Vi bodde på Hilton men hade kunnat välja Mandarin Oriental, Marriott, Ritz Carlton, Pullman, Conrad eller en massa kinesiska.

För Anita och mig ävar dt lite nostalgiskt att komma dit eftersom vi var där för 20 år sedan för att se på förutsättningarna för en mjuk kredit till Swedavia att rita en ny inflygplats. På den tiden fick man åka buss 7 timmar från Haikou för att komma till Sanya. Vi fick se olika turistområden och man såg omedelbart att regionen hade en fatastisk potential.

Sida hade dock anställt en konsult (som jag av barmhärtighetsskäl inte skall namnge) som frankt förklarade att turism inte har någon sund utvecklingseffekt. Det blir en generation av kypare bara. Risker finns också för att miljön försämras och att de etniska minoriteterna på ön stördes. Det fanns ingen ända på konsultens litania över hur fel det var att satsa på turism.

Med facit i handen anser jag att han hade fel på verenda punkt. Det land som säger nej till turism får nog förlita sig på någon oljekälla eller någon annan gudasänd gåva. Visst har en del blivit kypare istället för att bli risodlare men på Hilton lär de sig tala engelska och lär sig vad perfekt service är. Det är nog mer eller mindre samma på de andra hotellen. Vore jag hotellägare i Shanghai skulle jag åka ner och rekrytera folk från dessa hotell. Folk nere på Hainan har ett mer serviceinriktat sätt, kanske klimatet gör skillnaden. Vi hade ibland känslan att vi var i Thailand eller Filippinerna.

Orden att rita flygplatsen gick istället till en fransk konkurrent som ritade en kopia av Nice flygplats. Utan den skulle aldrig denna stora utveckling ha kommit till stånd.

Inga kommentarer: