fredag 20 november 2009

Vår värsta tid är nu

Knappt hade bläcket torkat från mitt inlägg "Vår bästa tid är nu" förrän jag tänkte om.
Nordliga vindar sänkte temperaturen från behagliga 25 grader till obehagliga 5 grader på ett par dagar. Jag reste fram och tillbaka till Wuxi och såg att järnvägsstationerna nu byggs om både i Shanghai, Suzhou och Wuxi. Man vadar fram genom byggskräpet, får gå långa omvägar och överallt är det byggnadsställningar.

Min egen tunnelbanestation Changshu road byggs om för där skall det bli sammanbindning med två av de fyra nya tunelbanelinjer som invigs nästa månad. Byggdamm igen.

Som sagt, snart är tunelbanelinjerna klara och man börja ta sig ut till helt nya platser i Shanghai utan större ansträngning. Järnvägsstationerna behöver nog ett halvår på sig för att bli klara men det får man stå ut med.

En besökare kom in igår som inte varit i Kina sedan 1984. Hon trodde inte sina ögon. Det är ju ett helt annat land. Fråga är när Kina blir färdigbyggt. Låt oss säga att halva befolkningen i Shanghai arbetar med enkla sysslor som bud, byggnadsarbetare, butiksbiträden etc och inte fått del av välståndslyftet och bor kvar i överbefolkade smålägenheter. Skulle de få (råd till) nya lägenheter skulle man förståss hålla på i 20 år till i snabb utbyggnadstakt. Då skulle emellertid Shanghais konkurenskraft vara urholkad så någonstans på vägen måste man bestämma sig. Förmodligen kommer man att ta sig upp på den nivå som Taipei är om några år men att sen komma ikapp Hongkong tar nog 10 år till. I så fall skulle hela Shanghais yta (som är precis lika stort som Stockholms län) vara bebyggt med stadsbebyggelse.

1 kommentar:

Anonym sa...

Skönt att höra att du också fått del av ett något kyligare klimat.
I Sverige pågår för-valet för fullt och det trumfas över i spelet om vem som skall anses MEST folklig, MEST ekonomiskt kunni, MEST empatisk etc etc..
Skriv på, dina ögonblicksbilder från Shanghai lyfter dagen

The Lift Boy