torsdag 3 februari 2011

Tahrir-Tiananmen

Händelserna i Egypten gör att mina tankar osökt går till Tiananmen. Det verkar finnas tre grupper i varje genomsnittlig befolkning. De som till varje pris vill ha frihet, de som ansluter sig till frihetsdemonstration när så är möjligt och ter sig ofarligt och de som har band till den sittande regimen. Sen finns armén som i olika länder har olika ställning. Är armén relativt oberoende kan den tvinga alla parter till den utgång man önskar.

Det som också orsakar näst intill mardröm är alla erfarenheter vi har av att den fokmassa som förlorar kommer att bli jagad, fängslad och trakasserad i åratal framåt. Kanske är det det som gör att många egyptier på torget säger att de skall strida till sista blodsdroppen. De har i ett visst ögonblick valt sida och det finns ingen väg tillbaka.

China Daily har valt att beskriva det som en strid mellan två läger av demonstranter. Shanghai Daily koncentrerar sig på gulliga bilder på kaniner för att fira det nya året. I såna här lägen är det ingen som fäster vikt vid vad Kina tycker utan alla blickar är på Obama. Egypten är naturligtvis ett särfall men det är ändå intressant att se hur plötsligt annars tongivande formeringar som FN, EU, Kina, OAU,Arabförbundet m.fl plötsligt blir åskådare.

Inga kommentarer: