söndag 6 februari 2011

Shanghai blir tyngdpunkt för Sverige

Ett stort antal siffror kom fram så här års. Den viktigaste är att mer än en fjärdedel av svensk export till Kina (eller Kinesisk import som är den statistik som vi kan få tag på) går till Shanghai och mer än hälften till Shanghai och Jinagsu. För några år sedan var Jinatgsu i topp men Shanghai har successivt ökat. Aven siffrorna över nya investeringar ställer Shanghai klart i ledningen, trots att fler och fler tala om "Go West" för att komma ifrån det höga kostnadsläget i Shanghai.

Hur kommer det sig? Varför öppnade Sandvik och Atlas Copco stora fabriker i Shanghai 2010 när det är staden med de högsta kostnaderna. Ett delsvar är att man väljer platser ute i Shanghais periferi där kostnadsläget faktiskt är ganska lågt. Ett annat är att man måste vara nära logistikcentrum och huvuddelen av sina leverantörer.

Jag pratade med AkzoNobel som byggt en jättestor kemisk fabrik, en kopia av sin Stenungsundsfabrik, i Ningbo. De hade även tittat på Nanjing som har några av landets största kemiska fabriker (BASF och Bayer) men det finns osäkerheter kring transporten av råvarorYangtze-floden. Den kan ibland stängas av någon dag och då krisar fabrikerna.

Det är svårt att bedöma aggregerad statistik när i många fall de enskilda fallen talar helt olika språk. Totalsiffrorna är trots allt de som räknas. Shanghai var en vinnare 2010

Inga kommentarer: