tisdag 22 februari 2011

Pannan är det ställe i Shanghai man ständigt tar sig för

Gårdagens Shanghai Daily slog ett nytt rekord i kinesisk absurditet. I den snabba marschen bakåt mot forntida kinesiska umgängesvanor har nu kinesiska älskarinnor/konkubiner bildat en förening och en hemsida

http://www.xeixe.com/

Föreningen har 700 aktiva medlemmar som tipsar kollegorna hur man kramar mest pengar ur sin älskare och vad man gör om han börjar konstra och vill dra sig ur (då skall man publicera foton på mannen på nätet). Sen är det en massa skönhetstips och modesnack. I slutet av artikeln hävdar man att älskarinoorna svarar för en tredjedel av den kinesiska konsumtionen av lyxvaror.

Hur kan kommunismen samleva med sådana system som uppenbarligen bryter mot ganska grundläggande värderingar. För det första tror jag att komunismen i Kina höjde kvinnans ställning enormt utan att falla tillbaka på något kvinnligt familjeideal av den typ som finns i katolska länder (Kinder, Küche, Kirche i Österrike eller de speciella madonnaliknande kvinnorollerna i Italien, Spanien och Latinamerika). I Kina hade fadern fortfarande den sammanhållande rollen i familjen.

Sen kommer man osökt att tänka på den gamla historien när den kommunistiske polske partichefen Gierek besökte en nattklubb i Warszawa och där nere i de mörka rummen med vinröd plysch på väggarna förlustade sig med en kvinna och efteråt sade: Nu har jag bara en enda önskan. Skulle du inte kunna gå med i komunistiska partiet? Nej sade den unga kvinnan, det skulle jag aldrig få för mamma!

1 kommentar:

Janne sa...

Läser med glädje Dina synpunkter från Shanghai och Kina. De ger perspektiv på vardagen i Sverige.