torsdag 24 februari 2011

Shanghai inför enhundspolitik

Det är inget aprilskämt. Shanghai stad publicerade igår regler för hundarna. Från 15 maj får bara finnas en hund per familj. Pappa, mamma, barn och hund. Så ser den nya idealfamiljen ut. Dessutom införs förbud mot kampsporthundar.

Idag finns 140 000 licensierade hundar och 600 000 olicensierade. Shanghai Daily intervjuade en person, Vivien Gong, som har en olicensierad hund som uttryckte stor glädje över de nya reglerna och skulle genast ansöka om registrering.

Det är just den där lilla vinkligen i slutet av en nyhet som vi saknar i Sverige. Säg t.ex. att regeringen höjer tobaksskatten. Då skulle enligt kinesisk modell en tidning hitta en storrökare som välkomnar skattehöjningen som ett sätt att påminna om att man bör röka mindre.

Kina har ett lite komplicerad relation till hundar tycker jag. Dels finns det en tradition att äta hundar som man delar med koreaner. Mest tänker jag dock på boken "No dogs in China" som handlar om kampanjen att ta livet av alla hundar 1957. Det sades att de åt mat som motsvarade 4 miljoner kineser men själva anledningen sades vara hygienen. Den boken finns nu att läsa i fulltext på nätet.

http://www.archive.org/stream/nodogsinchinaare017948mbp/nodogsinchinaare017948mbp_djvu.txt

2 kommentarer:

Krister sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Krister sa...

Beijing har haft "En-Hund-Policy" ett tag i vissa områden, och en stor anledning är något så banalt som skenande spridning av rabies.
Se:
http://kristeribeijing.blogspot.com/2010/08/rabies.html

.