onsdag 16 februari 2011

Be my Valentine

I en hel vecka har kinesiska pressen skrivit om Valentins dag och lämnat tips för alla ungdomar som är ensamma. Hur man kan känna sig ensam bland 1,4 miljarder är en gåta - jag tycker att man i det här landet har ett påtagligt och stundom besvärande överskott av mänskliga kontakter - men det finns nog en hel del i det att studenter måste plugga jämt och ständigt och har man väl börjat jobba så är det säkert mycket övertid.

Någon på CCTV konstaterade att före revolutionen arrangerades alla äktenskap av föräldrarna. Under kulturrevolutionen övertogs denna roll av partiet men nu har partiet mält sig ur denna verksamhet och ett vakuum har uppstått.

Många artiklar betonar det bevärliga förhållandet att kvinnans föräldrar kräver att pojkvännen skall skaffa en dyr lägenhet och helst ha bil, något ingen människa kan ha råd med om man inte jobbat en massa år. Det blir nog en del dramer som utspelas, int minst i samband med kinesiska nyåret när ungdomarna är hemma och förshörs av sina föräldrar om framtidsplanerna.

1 kommentar:

Robert sa...

Väldigt många äktenskap arrangeras fortfarande av föräldrarna, även i storstäderna. Dom har i alla fall väldigt mycket att säga till om när det gäller val av partner.