tisdag 16 februari 2010

Överkapacitet i Kina

Jag läser en rapport av EUCCC, den europeiska handelskammaren i Kina om att det nu råder en ohyggligt stor överkapacitet. Man skriver att kinesiska statsägda bolag aldrig betalat ut vinstmedel till staten. Vet ej om det är sant men går man tillbaka 10 år var det nog inget som gick med vinst. Överkapacitet inom flera sektorer i Kinas tunga industri, stål, aluminium, cement, kemikalier, men även verkstadsprodukter som vindkraftverk. Kapacitetsutnyttjande beräknas till 60-70% och det innebär att man förr eller senare får gå in för antingen:

1) att dumpa priser för att exportera
2) pressa fram fler investeringar som kräver stål, cement etc eller
3) stänga ner.

Det sistnämnda ligger nog inte för regeringen så frågan är om man kommer att fortsätta investera i infrastruktur som inte behövs.

Ett av skälen till denna utveckling är att lokala myndigheter är beroende av expansion men har liten glädje av de statliga bolagens vinster eftersom de inte delar ut vinstmedel utan bara lägger pengarna på hög.

Utländska bolag betalar dock vinstskatt lokalt och inte nationellt som i Sverige. Det leder till ett oerhört intresse bland kommunerna att få utländska investeringar. Frågan är om det inte är en bra morot som vi borde ta efter. I Kina finns ingen kommunal inkomstskatt så det enda sättet att få in pengar är vinst från privata företag och att sälja mark.

Ett annat argument i rapporten som gör mig lite osäker är när man citerar en studie som visar att alla bubblor föregåtts av en kreditexpansion. Det är ju vad vi sett i Kina sista året men frågan är om bubblan hunnit växa ut än.

Inga kommentarer: