lördag 13 februari 2010

Resa i Sverige

Har vait runt och hållit några Kinaföredrag. Jag måste säga att det nu finns många runt om i landet som har full koll på vad som händer i Kina, att ekonomin rör sig framåt i blixtfart och att ekonomin börjar bli ofantligt stor. Det är alltid fråga om människor som besökt Kina nyligen. De som inte varit på resa på länge har dock svårt att förstå. Sens moral - vi kan inte få en bra omvärldsbild utan att resa själva.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Lite motsägelsefullt att Hährén säger att indier och kineser lär sig allt på internet medan svenskar måste ut och resa för att förstå trender.

wulefu sa...

Du glömde nog bisatsen: "som vi lärt oss under långa år i skola och på universitet...", Trender brukar väl inte finnas på skolschemat.Däremot försöker man nog lära ut svensk grammatik Det brukar brukar indier och kineser vara dåliga på.

Bengt i Shanghai sa...

Til Wulefu
Jag förstår kanske inte riktigt tankegången. Det är klart att indier och kineser inte kan svensk grammatik. Indier kan dock sköta call center och tala den dialekt som den uppringande använder. Min fråga var om vi verkligen har nytta av all den bildning vi lärt oss under åren i skola och universitet. Släpar vi kanske runt på ett lass av onödigt vetande. Min kunskap i hostoria har jag mest nytta av när jag skall koma ihåg en portkod, åtminstone om den börjar på en 1:a. Nu är detta inte ett svenskt problem utan ett europeiskt, och speciellt ett centraleuropeiskt problem. tyskar, tjecker, österrikare och deras grannar släpar ju på ett väldigt tungt lass av onödigt vetande. Samtidigt ser jag i någon udnersökning att allmännbildning är den egenskap som man runt om i världen värderar högst, kanske för att den inte kan köpas.

wulefu sa...

Nej indier och kineser väljer nog främst att lära sig det de har nytta av. Och då hamnar nog svensk grammatik oftast långt ner.

Vad som är allmänbildning kan diskuteras. En allmänbildad västerlänning kanske har mer koll på hur det gick i fotbolls-VM 1958 än hur det går för den demokratiska oppositionen i Hongkong.