torsdag 16 juli 2009

Stackars australiensare

För två veckor sedan var jag på journalistklubben och hörde tre personer från Australien tala om de knepiga realtionerna mellan Australien och Kina under titeln "End of a honeymoon?".

Australiensarna har ökat sin försäljning av järnmalm och andra mineraler till Kina till den grad att Kina lade ett bud på det näst största bolaget Rio Tinto. en storm bryrter ut i Australien och frågan kom upp i parlamentet. Resultatet blev att Rio Tinto går ihop med det största gruvbolaget BHP. Sen sätter man sig och prisförhandlar med kineserna utifrån en kartellsituation.

Det dröjde inte länge förrän kineserna svarade med att sätta Rio Tintos förhandlingsdelegation i Shanghai i husarrest och nu har kinesiska media meddelat att de åtalas för spioneri.

Australiens premiärminister Kevin Rudd är sinolog till sin bakgrund och sågs som kronan på verket medan honeymoon ännu varade. Han måste ställa sig frågan vad kineserna egentligen vill ha för att släppa de fyra. Något stort gruvbolag finns ju inte längre att förhandla om. Sen kanske han funderar på vad Rio Tintos folk egentligen gjort. Uppenbarligen opererar många affärsmän på gränsen av laglighet. Kinesiska företag klarar sig med det mesta men för utlänsdska företag tolkas ibland lagen efter dess bokstav.

Kineserna måste också fråga sig hur längt det är lönt att driva denna konflikt. Kina är nog mer beroende av Australien än vad man är av de flesta jämförbara länder.

Inga kommentarer: