lördag 30 maj 2009

En vanlig kommun

Jag var på besök i en kommun, eller knske rättare en stad, för det var mest skyskrapor. Den hette Nanhu och ligger halvvägs mellan Shanghai och Hangzhou. Ytan motsvarar Lidingö och där bor ca 300 000 människor.

Nu hade man samling och höll tal om hur bra allt skulle bli när man får höghastighetståg nästa år och kan åka till Shanghai på 17 minuter och till Hangzhou på 20 (i 350 knyck!). Talaren pratade att äta lunch i Hangzhou och middag i Shanghai. Gud bevare mig för mer överbefolkade tåg om alla skall resa runt så där.

En kommun som denna tillhör en municipality (Jiaxing) som i sin tur tilhör provinsen Zhejiang. Man är långt ner på skalan men eventet var i klass med grammisgalan eller liknande. Massor av folk, 600 i salen, och perfekta uppträdanden av artister. Sen var det kontraktsunderteckning och man hade 10 omgångar med 8-10 kontrakt vardera. Totalt skrev man kontrakt för utländska investeringar på 200 milj USD. Inte illa jobbat på en halvtimma.

Jag pratade med en tysk som drev en pappersfabrik. Han hade valt att lägga sin fabrik här eftersom han hade hård priskonkurrens och inte skulle haft en chans om han haft den i Shanghai. Nu var han och hans fru de enda tyskarna i stan medan det i Shanghai finns 10 000. Jag gissar att han var varm anhängare av det nya höghastighetstget så han kunde åka in till Shanghai och ta en öl på något av de otaliga tyska mikrobryggerierna.

Inga kommentarer: