fredag 10 februari 2017

Finska kämpatag i Kina


Den finländske författaren Björn Ådal har skrivit och gett ut (på www.apsaraforlag.com som förutom denna bok gett ut en bok om kinesisk mat) en bok om den finske Kinaexperten Jari Vepsäläinen med titeln Kämpatag i Kina. Det känns sympatiskt och det faktum att en finlandssvensk skriver om finskt exportfrämjande till Kina på svenska gör att man nästan måste läsa den.

Finlands exportfrämjande till Kina är ett dunkelt kapitel för mig eftersom vi under större delen av de sista decennierna hade en förbittrad konkurrens mellan Ericsson och Nokia om att få marknadsandelar i Kina och alla kontakter jag hade med finska diplomater fick ses i det perspektivet, dvs. att vi undvek varandra.

Det bestående intrycket av boken är att fiska exportföretag har mindre erfarenheter än svenska och att de trasslar in sig i en mängd problem i Kina som svenska företag nog har lyckats undvika. Den stackars Jari Vepsäläinen som kallas in när företagen fått problem får handskas med alla möjliga ärenden som piratkopiering, IP-rättigheter, korruption, sena betalningar och allt annat lurendrejeri som numera är vanligt när kinesiska företag gör affärer. Det är lärorikt att läsa om Jaris bedrifter och med vilken energi han tar sig an de finska företagen men ur ett svenskt perspektiv är det kanske inte riktigt representativt.
Sen är det en massa ohöljd reklam för Vepsäläinens företag Fintrede Mercer men det får man stå ut med, likaså att han är extremt negativ till Finpro som är motsvarighet till Business Sweden.

Inga kommentarer: