måndag 28 juni 2010

Shanghais musikscen

Man hör lite livemusik i Shanghai då och då men rätt tunnsått och av varierande kvalitet.

Ett riktigt toppband jag lyssnade till nyligen var Jackson Twin & Zero som spelar på Lan. Efter att ha tittat på kronprinsessbrölloppet högst upp i huset var vi ett gäng som rundade av nere vid scnenen. Det var sex svarta musiker. De stod högre upp än där jag satt så de såg helt enorma ut, såg ut som om de var tre meter långa när de kanske var två meter. Kolsvarta solglasögon hade de, så de kanske trodde vi alla i publiken var svarta?.

Hur som helst ett otroligt drag och alla blev vilda och dansade.

Sen var vi häromkvällen på Cotton Club, ett ställe mitt emot konsulatets gamla läge på Huaihai Middle road, där inget hänt på 20 år. Inte en pinal är ny och musikerna har nog harvat där i 15 år. Jag blev rätt trött måste jag säga. Inte min cup of tea.

fredag 25 juni 2010

Uppladdning

Laddar upp för vad som kommr att bli superveckan med hur många besökare från Sverige som helst.

Uppladdningen avbröts av att ajg bröt av en tand och fick till tandläkaren. De är i och för sig snälla och hyggliga personer men jag baxnade vid notan, 6 tusen kronor. De är doc den enda lyxen jag unnar mig.

måndag 21 juni 2010

Nordisk dag på EXPO

Nordiska Ministerrådet ha avsatt pengar för EXPO och då blir det många som vill utnyttja dessa. Det här var en nordisk klimatdag. Mest nordister i salongen.

Nordiskt samarbete är svårsålt i Kina då man inte har behov av sådana relationer med sina grannar. annat är det i Sydöstasien elelr i Afrika. Sen är det en språklig fråga att Norden övesätts med Nordeuropa så kineserna är inte riktigt säkra på vilka länder som avses.

söndag 20 juni 2010

Umgänge med kinesiska bilister

Hamnade på en gata med parkerade bilar på båda sidor och det var trångt så mötande taxi kunde inte passera mig. Jag körde försiktigt framåt och råkade nudda bilen framför mig. Kände knappt av det själv. Chauffören flög ut som skjuten av ett skott och ställde sig att beskåda sin kofångare. Jag har gummilist på min så jag satt lugnt kvar. När han vägrade flytta sig framåt trots att bilarna nu rullade framför honom gjorde jag tydliga gester att han måste köra fram. Vi åkte iväg. en halv kilometer senare vid ett rödljus dök han upp utanför min dörr och skrek. jag bad honom dra åt h-e. Fick grönt och stack iväg. Han följde efter hela vägen hem men kom inte in på min compund. Otroligt hur kineser kan bråka om de tror att de kan få ut någon hundralapp av en rädd utlänning.

måndag 14 juni 2010

FotbollsVM

Inget drag alls i fotbollen när varken Sverige eller Kina är med. På TV ser jag debatter om kinesiska fotbollens förfall. De har tydligen hållit på med uppgjorda matcher i åratal och alla är genomkorrumperade. Sånt är inte lätt att få bort, det krävs en helt ny generation.

måndag 7 juni 2010

Fem veckor med EXPO

Jag trodde inte jag skulle stå på benen efter drygt en månad av EXPO när alla springer som skållade råttor och försöker klara ut praktiska saker. Helt upprätt står jag nog inte heller men man lär sig leva med absolut noll privatliv och utan att hinna mer än morsa på bekanta man träffar. Det är förståss låg livskvalitet men det är svårt att ratta ett så här stort projekt på annat sätt. Mina tankar går till dem som lever sånt här liv för jämnan.

Ibland vet man förstås inte om det verkligen är så. Mike Moore hade i sin film om George W Bush en observation om att han tillbringade drygt 40 % av första året utanför jobbet, på golfbanan eller liknande.

En positiv överraskning är att sommarhettan inte slagit till än. Vi har klarat alla våra viktiga event vid en behaglig temperatur. Jag undrar hur kineserna tar det när det blir 10 grader varmare. De kommer i busslaster och ställer sig framför insläppen i god tid för 09.00. Sen springer de kapplöpning att komma till de populära paviljongerna där det annars är 3-4 timmars väntetid. Sen ser man vid lunchtid att man söker skuggan och tar igen sig.

Jag har aldrig sett så mycket rullstolar som på EXPO. Jag har faktiskt aldrig sett rullstolar överhuvud taget i Shanghai. Rullstolarna berättigar till VIP-entré och en del har med sig massor av personliga assistenter. Vet ej om de i rullstolen verkligen är handikappade. Är det de så kan man säkert hyra en handikappad för att komma in förbi köerna. Allt är inte fejk i Shanghai men det finns nästan alltid ett fejkelement närvarande.