måndag 27 september 2010

Arkitektur

Idag har vi hållet ett långt seminarium om svensk arkitektur. Det är ett intressant men knepigt tema tycker jag. Arkitekter har i Sverig ofta ett dåligt rykte. Gör de något speciellt blir det folkstorm. Däremot hyllar vi forna tiders arkitekter, Ragnar Östberg som ritade Stocksholms stadshus och Gunnar Asplund som ritade Stockholms stadsbiblitek.

I Shanghai är säkert ett hundratal av den gångna tidens byggnader ritade av utländska arkitekter. Ladislav Hudec hann med 65. Han var rysk krigsfånge under första världskriget men hoppade av ett tåg i Sibirien och tog sig till Shanghai. Det låter som en bild ur filmen Dr Zjivago, utan Laras theme.

Varför gick det att göra så mycket på den tiden medan det nu är nästan stört omöjligt att få uppdrag till svenska arkitekter. En sak i filmen om Hudec som jag fäste mig vid vr att han hade ett lag ryska verkmästare som jobbade under honom och ledde byggarbetena. Dessa hade kommit som flyktingar och arbetade säkert för en billig penning. Som slovak kunde han göra sig förstådd med dem och han slapp att gå genom kinesiska byggare.

Idag måste en arkitekt naturligtvis arbeta med kinesisk personal. Att sitta hemma i Sverige och rita på byggen blir säkert 10 gånger dyrare än konkurrerande kinesiska arkitektföretag.

Inga kommentarer: