onsdag 8 september 2010

Mannen som ändrade Shanghai

Var på världspremiär för filmen The Man who changed Shanghai.

Det handlar om den slovakiska arkitekten Ladislav Hudec som ritade 65 hus i Shangahi varav några är bland Shanghais mest kända art deco-byggnader. Det fanns dock ingen film med Hudec själv på skärmen, bara stillbilder. Han hade dock själv filmat sin familj på många platser. bland annat det hus de bodde i på Columbia road (nuv. Xinhua road). Sen fick man se hans barn komma tillbaka efter 63 år och gå om kring i ett fullständigt förfallet hus.

Barnen berättade att de hade 10 hushållsanställda. 1st cook, 2nd cook, 1st driver, 2nd driver, 1st gardener, 2nd gardener osv. De som var 1st kunde prata, på bruten engelska. Om något gick sönder och de frågade vem som haft sönder saken var svaret: Number 2!

Tess Johnston som är främste experten på Shanghais västerländska arkitektur skriver alltid om den ungerske arkitekten Ladislaus Hudec. Eftersom filmen bekostats av det slovakiska kulturministeriet betonades 10 gånger att Hudec var slovak, trots att Slovakien då var en del av Ungern, trots att han studerade i Budapest, trots att han under kriget var ungersk konsul i Shanghai och trots att han själv vid många tillfällen sade att han var världsmedborgare utan fosterland. Ungrarna kallar honom Laszlo Hudec. Få se om de gör en egen film om honom.

Inga kommentarer: