fredag 4 mars 2011

Mer om tändsticksaskmuseet







Nu är det fina nya museet om tändstickornas historia med tusentals olika etikettar klart i Shanghai. Det är inte öppet för allmänheten än men jag var där och gick runt. Det var väl inte precis att jag myste, för fabrikens svenska historia ( i svensk ägo 1923 - 1958) nämndes inte och den svenska rollen som uppfinnare av säkerhetständstickan (bröderna Lundström och Jönköpings tändsticksfabrik) nämndes bara kortfattat. Annars är det en jättesatsning och när det blir varmt och soligt kan man även njuta av en yatchklubb på tomten och en annan alldeles i närheten. Vem som kan njuta av att åka båt på Suzhou Creeks bruna vatten vet jag inte men på kvällen märker man inte så mycket.
Den gamla svenska fabriken som syn spå bilden skall bli italiensk restaurang. Förr hade sådana i Asien, som var av det mer eleganta slaget, statyer på Julius Cesar och ryttarspann men nu höll man på att bära in Buddhastatyer så det blir nog en av det mer modernare slaget.
Sverige tillverkar fortfarande tändsticksmaskiner i Shanghai. I veckan var jag på ArencoPudong och såg en livs levande tändstickmaskin som var på väg att skeppas till Pakistan. Den såg ut som en smal tio meter lång vävstol, säkert rätt komplicerad att plocka ihop.






Inga kommentarer: