söndag 13 mars 2011

Mannen som älskade Kina

Simon Winchester har just publicerat en bok – The Man who loved China - om Jospeh Needham, mannen som publicerade jätteverket Science and Civilization in China och är upphovet till vår insikt att de flesta uppfinningar som gjordes i världen fram till år 1500 gjordes i Kina. Vi hade nog vetat ändå att krutet och kompassen uppfanns i Kina men det finns flera hundra viktiga uppfinningar som är beskrivna i kinesiska källor som vi bara vet om tacka vare Needham. Kineserna har inte Needham typiskt nog.

Från att Needham kom tillbaka från sin Kinavistelse i mitten av 1940-talet till den sista boken han redigerade runt 1990 skreva han dagarna i ända på nya böcker. Han arbetade med sin fru och en kinesisk älskarinna. Ett ménage à trois som tycker ha fungerat. Arbetet fick självfallet stöd av Oxford som gav honom resurser när de väl såg hur viktigt arbetet var. Första halvan av 1950-talet levde Needham i en permanent kris eftersom han accepterat att vara ordförande i en kommission som granskade amerikanska krigsförbrytelser mot Nordkorea i form av påstådd användning av bakteriologiska vapen. Needham hade vid sina fältstudier lyssnat på kinesiska vetenskapsmän han kände och litade på, men dessa var tvingade av regimen att ljuga om påhittade fall. Detta hände när även England hade en släng av McCarthyism och Needham blev utfrusen överallt.

Boken sluter med ”Needhams fråga”. Varför slutade de kinesiska innovationerna omkring år 1500? Sedan dess har alla nya uppfinningar och nya vetenskapliga rön skett i Väst. Needham fann aldrig svaret men hade en hel del funderingar kring om frågan var rätt ställd. Om världens geni inom området inte kom på svaret så lär inte någon av oss komma att göra det.

Inga kommentarer: